Lankerenhof in artikel vakblad PlattelandsPost

De kippen in hun vel en werkplezier voor de pluimveehouder: dat zijn voor Chris en Marjanne Borren uit Voorthuizen twee belangrijke uitgangspunten in de bedrijfsvoering. Zo start het artikel in het vakblad PlattelandsPost.

Samenvatting van het artikel in de PlattelandsPost

Hun gemengde bedrijf – de Lankerenhof – is in 1999 omgeschakeld naar een biologische pluimveehouderij. Borren had geen goed gevoel bij de bestaande scharrelsystemen, omdat deze niet uitgaan van een maximale stimulering van het natuurlijk gedrag van een kip. “De dieren hebben te weinig scharrelruimte ter beschikking. Bij biologisch pluimvee wordt de snavel niet gekapt, dus is het van het allergrootste belang om verenpikkerij te voorkomen. Om dat voor elkaar te krijgen, is een optimaal houderijsysteem nodig.”

Om die reden is Borren in 2004 ingestapt in het project ‘Houden van Hennen’ van Wageningen UR, dat als doel had een optimaal houderijsysteem te ontwikkelend voor zowel dier, pluimveehouder als consument. Sinds 2 jaar staat het resultaat op zijn erf: een opfokstal en een leghennenstal, ieder voor 6.000 dieren, en de complete uitloop vanuit hygiëneoogpunt voorzien van beplanting. Twee innovatieve biologische pluimveestallen met een unieke ronde dakvorm voor een continue luchtcirculatie.
Borren kiest heel bewust voor dierwelzijn, zonder de milieuaspecten uit het oog te verliezen. Zijn stallen kenmerken zich doordat ze veel daglicht binnenlaten, wat het natuurlijke gedrag van de kip bevordert. Overdag is er in principe geen kunstlicht nodig is. Voor de donkere periodes heeft hij in de stal speciale lampen aangebracht, die in samenwerking met Philips Lightning zijn ontwikkeld. Deze lampen bevatten het gehele lichtspectrum, inclusief UV dat belangrijk is voor de hormoonhuishouding, de productie van vitamines en de opbouw van een natuurlijke weerstand. Juist omdat Borren in een intensief pluimveehouderijgebied zit, is een goede weerstand extra van belang.

Lees hier het hele artikel in PlattelandsPost.