Recepten

*De lekkerste energiezuinige kippensoep

De lekkerste kippensoep maak je in een Ecostoof of als je die niet hebt kun je een krat met een (schapenwollen) dekbed gebruiken. 

Ingrediënten voor 1 pan soep:

  • 1 SouperHen biologische soepkip
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 6-10 peperkorrels
  • 1 stukje foelie
  • Zout
  • peterselie fijngesneden

Benodigdheden:

Grote pan, Ecostoof, schaal en vork

Tijd: ca. 12 uur ( inclusief nacht)

Bereiding:

Doe de soepkip en alle ingrediënten in een grote pan met ca. 3 liter water ( kip moet helemaal onder water staan), breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Haal de pan van het vuur en zet hem 3 uur in de Ecostoof of krat met dekbed ( zorg dat de pan goed ingepakt is). Haal de pan uit de Ecostoof en breng weer aan de kook. Zet nu de pan een hele nacht in de Ecostoof. Haal de volgende morgen de pan uit de Ecostoof en haal de kip uit de bouillon. Trek met een vork al het vlees van de botten. Doe de helft van het vlees terug in de pan bij de bouilon, breng aan de kook en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel vermicelli toe. Strooi bij het opdienen wat fijngesneden peterselie in de soep. Het overgebleven vlees kun je gebruiken om een ragout mee te maken of op te bakken met kruiden voor een broodje pulled chicken.

*Recept voor stoofpotje van haantje en appel.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 grote ( ca.1200gram) of 2 kleine ( 700-800gram) Haantje de Coq
  • 100gram boter
  • 100gram gerookte spekblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 300ml droge appelcider
  • 3 goudreinetten in 8 parten per appel
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 flinke lepel mosterd (naar smaak)
  • 300ml room
  • peterselie of selderij, fijngesneden
  • pan met deksel die in de oven kan
  • ovenvaste serveerschaal
  • koekenpan
  • ovenvaste schaal of bord

Bereiding:

– Verwarm de over op 170 graden Celcius. – Snijd de haan(tjes) in stukken.    – Bak met de helft van de boter de stukken haan in een ruime pan rondom bruin, circa 15 minuten. Bestrooi ze met peper en zout. Schep ze uit de pan op een bord. Bak in dezelfde pan. – Bak in dezelfde pan de spekjes met uit tot de spekjes mooi gekleurd zijn. Schep de kip er bovenop en blusaf met de cider. – Deksel gauw op de pan en rustig in de oven laten stoven tot de haan botergaar is ( ongeveer 1uur). – Haal de pan met de haan uit de oven, schep de haan eruit op een schaal. Zet de schaal met de haan terug in de oven. En zet ook een serveerschaal in de oven om voor te verwarmen. – Zet de pan op het vuur zonder deksel en laat de saus inkoken, af en toe roeren, ca. 10 minuten. – Smelt ondertussen de andere helft van de boter in een koekenpan en bak daar de appelparten in. Bestrooi ze met suiker en bedruppel ze met citroensap. Houd ze warm. – Roer de mosterd en de room door de saus en laat ze samen inkoken tot een dikkere saus. – Haal de serveerschaal uit de oven, schep de saus hierin, leg de haanstukken erin, de appelparten erop en bestrooi ze met fijngesneden peterselie.

Heerlijk met aardappelpuree of aardappel/pompoenpuree en groente uit het seizoen.

Smakelijk eten!

———————————————————–

*Recept Kerstmenu 2018 leghaantjes met dadeltopping uit Smaakmakend. Klik hier om het recept op pagina 4 in het magazine te bekijken.

*Chefkok Alain Caron heeft de Lankerenhof bezocht voor het programma Binnenste Buiten. Hij heeft een heerlijke Coq au Vin met boerenkoolstamppot gemaakt. Klik hier voor het recept op de site van Binnenste Buiten.

*In het Lente Magazine van Odin staat een reportage over ons bedrijf en een recept met onze haantjes erin. Klik hier voor het artikel op pagina 4 t/m 7 en het recept op pagina 10 van het magazine.

*Chefkok Nel Schellekens en BBQ specialist Ralph de Kok laten hier zien hoe eenvoudig de bereiding van een haantje kan zijn. Hier laat Nel ook nog een speciale voorjaarsbereiding zien.

*Het recept uit het Bionext magazine Smaakmakend voor de Kerst 2014. Bekijk hier het volledige magazine.

kerstmenu 2014

Ervaren en enthousiaste koks hebben met de haantjes gewerkt en hebben een aantal recepten uitgewerkt. De volledige recepten zijn te vinden op de website Comeback van het haantje.

De haantjes wegen gemiddeld ca. 800 gram panklaar. De bereidingstijden in de recepten zijn op dit gewicht gebaseerd. We raden u aan hier rekening mee te houden en de bereidingstijd te verlengen wanneer u zwaardere haantjes hebt.