Nieuws

Introductie Bleieren op de Horecava

bleierenSuccesvolle introductie van Bleieren, de Veluwse boereneieren van de Lankerenhof, op de horecavakbeurs Horecava. De BleieKip twittert er lustig op los en is te zien op de website www.bleieren.nl. Bleieren is het biologische concept voor verantwoord en duurzaam geproduceerde eieren. Voor meer informatie over Bleieren en de inkoop van Bleieren kunt u bellen of mailen naar Veluws Ei B.V. of Eicom B.V.

Open dag 10 oktober afgelast

Alle open dag activiteiten in het kader van de Wereld ei dag op 10 oktober zijn afgelast.

In de Gelderse Vallei heerst momenteel de besmettelijke infectieziekte acute snot. De ziekte kan grote productiedaling en sterfte onder de kippen tot gevolg hebben en daarom willen wij het risico niet lopen een besmetting op te lopen. Overigens is de ziekte niet gevaarlijk voor mensen.

Open dag op de Lankerenhof

Op 10 oktober a.s. is het wereld ei dag. Het episch centrum voor de wereld ei dag is kippendorp Barneveld, maar ook buiten Barneveld wordt in samenwerking met pluimveehouders en diverse organisaties aandacht aan deze dag geschonken.

opendag2009De Lankerenhof opent daarom haar deuren op zaterdag 10 oktober tussen 13.00 – 17.00 uur. U bent van harte welkom op deze open dag. U kunt er de kippen in de stal en buiten zien, gebakken eieren en eierpannekoeken eten en ook eieren van de biologische kippen kopen. De koffie/thee staat vanaf 13.00 uur klaar.

Weer nieuwe kuikens in opfokstal De Lankerenhof

Vrijdag 14 augustus zijn er nieuwe eendagskuikens gearriveerd op De Lankerenhof. Ze blijven zo’n 17 weken in de opfokstal. Dan zijn ze oud genoeg om te gaan leggen.

closeup-kuikens-in-stalDe kuikens zijn nu nog ‘klein’ gehuisvest. Ze scharrelen op kuikenpapier op de beun. Aan weerskanten hangen geïsoleerde gordijnen en boven de beun bevindt zich een geïsoleerd plafond. Zo is er als het ware een stal in de stal. Deze kleine ruimte kan de eerste weken gemakkelijk worden verwarmd.

Naarmate de dieren groter worden, krijgen ze meer ruimte. De kippen krijgen dan ook de scharrelruimte naast de beun tot hun beschikking en later komt daar de ‘koude’ scharrelruimte nog bij. Als ze 8 weken oud zijn kunnen de hennen zelfs naar buiten toe, mits het weer dit toelaat.closeup-kuikens-in-stal

Lankerenhof in artikel vakblad PlattelandsPost

De kippen in hun vel en werkplezier voor de pluimveehouder: dat zijn voor Chris en Marjanne Borren uit Voorthuizen twee belangrijke uitgangspunten in de bedrijfsvoering. Zo start het artikel in het vakblad PlattelandsPost.

Samenvatting van het artikel in de PlattelandsPost

Hun gemengde bedrijf – de Lankerenhof – is in 1999 omgeschakeld naar een biologische pluimveehouderij. Borren had geen goed gevoel bij de bestaande scharrelsystemen, omdat deze niet uitgaan van een maximale stimulering van het natuurlijk gedrag van een kip. “De dieren hebben te weinig scharrelruimte ter beschikking. Bij biologisch pluimvee wordt de snavel niet gekapt, dus is het van het allergrootste belang om verenpikkerij te voorkomen. Om dat voor elkaar te krijgen, is een optimaal houderijsysteem nodig.”

Om die reden is Borren in 2004 ingestapt in het project ‘Houden van Hennen’ van Wageningen UR, dat als doel had een optimaal houderijsysteem te ontwikkelend voor zowel dier, pluimveehouder als consument. Sinds 2 jaar staat het resultaat op zijn erf: een opfokstal en een leghennenstal, ieder voor 6.000 dieren, en de complete uitloop vanuit hygiëneoogpunt voorzien van beplanting. Twee innovatieve biologische pluimveestallen met een unieke ronde dakvorm voor een continue luchtcirculatie.
Borren kiest heel bewust voor dierwelzijn, zonder de milieuaspecten uit het oog te verliezen. Zijn stallen kenmerken zich doordat ze veel daglicht binnenlaten, wat het natuurlijke gedrag van de kip bevordert. Overdag is er in principe geen kunstlicht nodig is. Voor de donkere periodes heeft hij in de stal speciale lampen aangebracht, die in samenwerking met Philips Lightning zijn ontwikkeld. Deze lampen bevatten het gehele lichtspectrum, inclusief UV dat belangrijk is voor de hormoonhuishouding, de productie van vitamines en de opbouw van een natuurlijke weerstand. Juist omdat Borren in een intensief pluimveehouderijgebied zit, is een goede weerstand extra van belang.

Lees hier het hele artikel in PlattelandsPost.

Een ei heeft alles

ei_in_handEieren. We eten ze dagelijks. Maar wat weten we er eigenijk van? Hoe komt een kippenei tot stand? Waar komt onze gewoonte vandaan om met Pasen eieren te zoeken? Wat is de voedingswaarde van een ei? Tijdens een rondleiding over de Lankerenhof heeft Chris Borren journalist Dorien Dijkhuis van het magazine Smaakwereld ingewijd in de wondere wereld van het ei en de kip. Lees hier haar artikel.

Regio Innovatie Tour langs De Lankerenhof

RIT1Chris en Marjanne Borren ontvingen 14 november een groep van veertig mensen, waaronder bestuurders en medewerkers van het ministerie van LNV, verschillende provincies, boeren belangenorganisaties, ontwikkelingsmaatschappijen, Wageningen UR en een aantal ondernemers, om te vertellen over de innovaties die zij op De Lankerenhof hebben doorgevoerd. Het thema van de tweede editie van de Regio Innovatie Tour was ‘De ondernemende regio’ en behandelde drie casussen, waar De Lankerenhof er één van was.

Na een rondleiding op het bedrijf door Chris en Marjanne, nam de groep deelnemers plaats in de eierontvangstruimte. Chris gaf een korte historie van het bedrijf en besprak knelpunten bij het verkrijgen van lokale vergunningen en innovatiesubsidies. Succesvol innoveren blijkt een samenspel te zijn van vele partijen. Zo vertelde Chris dat zij externe mensen en de lokale wethouder en burgemeester betrokken hebben bij het vergunningtraject. Een leerpunt in de discussie was dat het belangrijk is om persoonlijk contact te hebben met mensen die betrokken zijn bij het opstellen van innovatiesubsidies. De ingewikkelde formulieren zijn lastig in te vullen als je op meerdere aspecten innoveert en verduurzaamt. Het werkt beter als je persoonlijk kunt uitleggen hoe je aan innovatie op je bedrijf werkt.

Na een gezamenlijke lunch bij een multifunctionele ondernemer op loopafstand van De Lankerenhof, vertrok de groep naar het Kenniscentrum Fruit van Wageningen UR in Randwijk. Tijdens de rondleiding werden verschillende nieuwe appelrassen geproefd.RIT2

Aan het einde van de dag kregen de deelnemers appels, ontwikkeld op het Kenniscentrum Fruit, en eieren van De Lankerenhof mee naar huis. Regionale innovatie: uiteindelijk voor een appel en een ei!

De Regio Innovatie Tour is georganiseerd door Wageningen UR in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.